021 - 18 18 12 | info@bjorksresor.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Kokillgatan 9, Västerås  |  Kontakta oss

Möt våren på Markarska rivieran

En välkomnande och avkopplande miljö - Pomalo!Läs mer

Möt våren och Pomalo i Kroatiens historiska och medelhavsvarma Makarska

Vi bor på 4****hotell Bluesund Berulia: Hotellet har ett bra läge mellan Baska Voda och Brela.  Från hotellet har vi en härlig utsikt över det  Adriatiska havet. Halvpension ingår på hotellet.
Vi kommer under våra åtta dagar på plats ha tid för både utflykter och avkoppling  - Pomalo – ett uttryck i Makarska för att varva ner och ta det lugnt, släpp bekymren och bara njut.

Vi kommer att besöka Split och Trogir, två städer som finns med på UNESCOS världsarvslista pågrund av sin mångåriga historia. Det är även här som skaparna till den populära TV-serien Games of Thrones har hittat majestätiska kulisser till sina scener.

Vi gör också ett heldagsbesök i Bol som är en av de äldsta städerna efter kusten. Staden är bland annat välkänd för sin otroligt vackra strand, Zlatni Rat, som räknas till en av de mest fotograferade stränderna i Kroatien. Förutom stranden ryms här också en mycket gammal stadskärna med gamla kyrkor,  gräddvita gränder och grönskande små trädgårdar. Alldeles bakom staden odlas oliver och vindruvor på de medelhavssoliga sluttningarna. På vår utflykt till Bol gör vi även en Fish-picknick, en lunchutflykt med båt och en vinprovning på en vingård som avslutning.

En av dagarna reser vi till Mostar, den historiska staden med speciell kultur. En av de stora sevärdheterna i Mostar är den karaktäristiska sagolika bron över den Adriatiskt blåa floden. Än idag är den historiska bron en liten gåta om uppförandet. Hur byggnadsställningarna restes, hur stenen transporterades från en sida till en annan, och hur byggnadsställningen höll under hela den långa byggperioden. Mostar anses vara en av de vackraste städerna i Kroatisen med dess gamla osmanska arkitektur och Österrikisk stil. I Mostars små souvenirshoppar och butiker kan du göra riktiga fynd.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Lördag 2 maj

Resande från Örebro, Västerås eller andra orter ansluter vid Arlanda terminal 5 kl. 09.50. Vårt flyg mot södra Kroatien lyfter kl. 11.50 och vi landar i Split kl. 16.10 efter en mellanlandning i München.
På flygplatsen i Split hämtas vi upp med buss och reser längs Dalmatiska kusten mot hotellet  Berula Beach. Resan till hotellet tar ungefär 1, 5 timme. 
Väl framme vid hotellet tar vi det lugnt första kvällen. Middag serveras på hotellet och vi har tid att njuta av den vackra utsikten över havet, de varma vindarna, apelsinträd och kanske har vi tur att se Blåregn, den Kroatiska hängblommande busken som är som vackrast i början på maj. 

Söndag 3 maj Hvar-Brac med vinprovning

Vi gör en båttur ut till Hvar och Brac där vi bland annat besöker Bol. Här växer oliver och vindruvor efter de varma sluttningarna. Den lilla staden har gräddvita hus med terracottafärgade tak, och runt dem slingrar sig färgsprakande trädgårdar med blommor och träd. Mest känd är Bol ändå för sin strand Zlatni Rat. Denna anses som en av Kroatiens vackraste och mest fotograferade stränder och översatt till svenska betyder namnet den "Gyllene Udden".  Bol räknas dessutom till en av de äldsta städerna efter kusten och historien finns kvar i kultur, arkitektur och monument vi passerar.  Vi gör ett besök på en av Kroatien äldsta koperativ för vinframställning där vi får uppleva en trevlig vinprovning. På utflykten ingår även en lunch ombord på båten. 
Vid 18-tiden återvänder vi till hotellet igen där vi serveras middag på hotellet. Resten av kvällen är fri och vi är nog lite trötta efter en heldagsutflykt och passar på att vila på balkongen eller i trädgården runt poolen. 

Måndag 4 maj

Frukost serveras som varje morgon på hotellet och denna dag kan vi avnjuta den i lugn och ro. I dag har vi en helt ledig dag att fylla med det vi önskar. En perfekt dag att på egen hand utforska området runt hotellet eller tillsammans med vår reseledare. I Brela finns små söta kyrkor och trevliga museum att besöka. Mysiga restauranger finns efter vägen att avnjuta en lunch eller ta en svalkande dryck. I maj ligger temperaturen på omkring 20 grader och är perfekt för att njuta till fots och uppleva de vackra omgivningarna.
På kvällen serveras middag på hotellet.

Tisdag 5 maj Split och Trogir

Split byggdes för 1700 år sedan och är Dalmatiens största stad blägen på en halvö i adriatiska havet. Staden rymmer många intressanta historier och byggnader. Här finns bland annat Dicletianus Palats som uppfördes på 200-talet och från början är ett romerskt palats, Gripeborgen från 1600-talet som ursprungligen byggdes för att försvara staden från Osmanerna samt Sankt Dominuskatedralen, den romersk-katolska katedralen med anor från 300-talet, som tronar över staden med sitt ståtliga klocktorn.
Vi gör även ett besök under dagen i Trogir, en närliggande gammal stad som grundades som grekisk koloni på 200 talet. Staden har historiskt sett haft en mycket tuff tillvaro som styrts, kontrollerats och stått i beroendeställning till romare, bysantier, ungrare, venitianere, fransmän och österrikare. Idag är Trogir en välbesökt turistort med många intressanta platser och byggnader att besöka som till exempel Havsporten, Sankt Laurentius katedral eller Johannes Paullus II: s torg som ligger mitt i den historiska stadskärnan. Utflykten tar hela dagen och lunch ingår, vid 17.30-tiden är vi åter på hotellet. Middag serveras på kvällen.

Onsdag 6 maj

Vi har kommit fram till vår femte dag på resan och har fortfarande semesterdagar kvar att avnjuta i vackra Dalmatien. Den här dagen är fri från utflykter och aktiviteter så den kan vi fylla med egna påhitt eller tillsammans med vår reseledare på plats. Kanske passar just denna dag perfekt till att besöka någon av stränderna nedanför hotellet.  Här ligger både Punta Rata beach och Brela beach vackert gnistrande stränder med vita klapperstenar. Punta Rata beach räknas till en av de 10 bästa stränderna i närheterna och här är vattnet kristallklart och många fiskar brukar kunna skådas. I maj ligger temperaturerna i regel omkring 20-22 grader så stränderna är inte så fulla som vid högsäsong men vattnet har redan börjat värmas upp och kan ha hamnat på 20 grader om våren är fin. På Brela beach kan du skåda den typiska Brela-stenen,  en klippa strax intill stranden, och som är den garanterat mest fotograferade klippan längs strandpromenaden i Brela.
Middag serveras vi på kvällen.

Torsdag 7 maj Mostar​​​​​

Tidigt äter vi frukost denna morgon och beger oss iväg på en utfykt redan klockan 08.30 på förmiddagen. Dagens resa går inåt landet mot staden Mostar,  vi passerar vackra vyer och områderna kring Rujan och Imotski. Efter drygt 2 timmar når vi Mostar i regionen Hercegovina. Staden har efter kriget mellan kroater och bosniaker under Bosnienkriget delats i två delar där kroatier och bosniaker bor på varsin sida om floden Neretva. Över floden reser sig  en karaktäristisk bro som är en häpnadsväckande upplevelse både för sin konstruktion och skönhet.  I Stadens smala gränder och kullerstensgator går det att shoppa souvenirer och göra speciella fynd. Lunch ingår på utflykten och pass är obligatoriskt att ha med sig för besöket. 
Vi är tillbaka på hotellet i 17-tiden på kvällen och hinner byta om eller ta ett dopp innan middagen.

Fredag 8 maj Mostar​​​​​

Näst sista dagen på Makarska Rivieran har vi dagen helt fri. Vi serveras frukost på hotellet och aslutningsmiddag på kvällen. Vi har tid att passa på att handla med oss souvenirer eller presenter hem. Passa på att ta en sista strandpromenad, läs en bok vid poolen eller ta en lång lunch på en charmig uteservering. Njut av att bara ha semester eller följ med vår reseledare som gör en enklare promenad eller utflykt under dagen.

Lördag 9 maj Hemresa

Vi äter frukost, packa och checkar ut under förmiddgen för vår återresa. Klockan 14.00 lyfter planet från flyplatsen i Split hem mot Sverige igen. Vi gör en mellanlandning i Zürich innan vi når Arlanda kl. 18.50. 
Vid ankomsthallen hämtar vi våra väskor på banden och för de som reser med vår egen buss står den parkerad utanför terminalen direkt därpå. För er andra som klivit på på Aranda säger vi  farväl för redan här. Vi hoppas och tror att ni alla kommer hem med trevliga minnen och glada möten och vi kan nästan garantera att ni har hunnit ta flera vackra foton som ni har med er hem. Ett vackert land och en vacker resa är en vårresa till Makarska rivieran. Det är inte för inte som Kroatien toppar listor på turisternas favoritresemål!
Boka din resa

Markarska

Datum
2 maj
Reslängd
8 dagar
Transport
Flyg
Pris fr.
12 795 sek