021 - 18 18 12 | info@bjorksresor.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Kokillgatan 9, Västerås  |  Kontakta oss

Bornholm

Den gröna ön, Östersjöns pärlaLäs mer

Följ med oss till den danska ön Bornholm. Solskens ön – kontrasternas ö-soluppgångens land – den gröna ön.

Bornholm har många namn och förtjänar också vackra epitet. Här finns skogar, ängar, klippformationer, underbara sandstränder, rundkyrkor och trivsam bebyggelse i de små pittoreska städerna. En ö där det danska gemytet frodas tillsammans med det internationella. 
Det är tack vare havet och klipporna som Bornholms klimat är så milt och har många solskenstimmar. Bornholm måste upplevas!
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Dag 1 | Måndag 6 juli 

Örebro-Ystad -Rönne 
Vi färdas genom Sverige ner till Ystad där Bornholmsfärjan väntar. 
Under den cirka 1,5 timmar långa överfarten har vi möjlighet att äta och handla innan ankomsten till Rönne som är huvudort på öns västra sida. I Rönne bor vi tre nätter på Griffen Hotel & Wellness. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2| Tisdag 7 juli 

Rönne
Efter frukosten startar vi vår utflyktsdag med lokalguide till de norra delarna av ön. Vi börjar med Rönne, Bornholms största stad med ca 16.000 invånare. Här ser vi bl a de välbevarade köpmans- och skepparhusen från 1700- och 1800-talen.
Från Rönne går färden norrut. Vi passerar den gamla köpmansstaden Hasle och från bussen ser vi klippformationerna på Jons Kapel. Sedan kommer vi fram till Hammershus, Nordeuropas största borgruin. Borgen som kan härledas till 1100-talet, var fram till 1522 i biskopen av Lunds ägo och användes fram till 1740-talet som befästning.
Turen fortsätter till den nordöstra sidan och de två tvillingbyarna Sandvig och Allinge, båda med vackra gamla hus och fina gatupartier. Sedan bär det av vidare längs kusten söderut, förbi Helligdomsklipporna till Gudhjem, beläget vid foten av Bokulberget och med smala gator och måleriska hus. 
I hamnen landas och rökes ”Bornholmare” och om vi vill kan vi pröva på att äta ”Sol över Gudhjem”; rökt fisk serverad med äggula och grovt salt.
Vi lämnar kusten för att besöka den största rundkyrkan Österlars (entré tillkommer i kyrkan, ca 30:-), vars första delar byggdes redan på 1150-talet. Rundkyrkorna, som är så typiska för Bornholm, användes inte bara som kyrkor utan även som fästningar. Vi fortsätter västerut till Rönne där tid finns under sen eftermiddag för egna strövtåg. Gemensam middag.

Dag 3 | Onsdag 8 juli 

Rönne 
Vår lokalguide möter upp efter frukost.  I dag ska vi utforska de södra delarna av ön. Första stoppet blir den gamla köpmannastaden Åkirkeby med Bornholms största kyrka byggd under 1150-talet. Under medeltiden tillhörde kyrkan den mäktige biskopen av Lund. Åkirkeby är den enda av Bornholms städer som inte ligger vid kusten. Turen fortsätter rakt söderut. Vi kommer till öns sydligaste plats Dueodde. I detta område finns Bornholms bästa sandstränder med den vita sanden. Kanske blir det tillfälle till ett dopp?
Vi fortsätter mot nordost och kommer till Nexö, öns näst största stad och författaren ”Nexö-Andersens” hemstad, vars mest kända verk är Pelle Erövraren.
​​​​​​​Färden går sedan till Bornholms vackraste stad Svaneke, som 1975 fick Europarådets guldmedalj för att man bevarat den lilla hamnstadens utseende och renoverat byggnaderna helt enligt gamla traditioner. Eftermiddagen fri för egna aktiviteter. 
 Vi samlas för middag på kvällen.

Dag 4 | Torsdag 9 juli 

Rönne-Ystad-Örebro 
Efter frukosten lämnar vi vårt hotell och tar Bornholmsfärjan över till Ystad igen. Beräknas vara åter i sen kväll på respektive hemort efter några härliga dagar tillsammans.
Boka din resa till

Bornholm

Datum
​​​​​​6 juli
Reslängd
4 dagar
Transport
Buss & Färja
Pris fr.
6 390 sek

​​​​​​​Bra att veta

I resans pris ingår: 
• Bussresa • Färje- och vägavgifter • 3 övernattningar med del i dubbelrum inkl halvpension från middag dag 1 till frukost dag 4 • Utflykter enligt program • Rundtur på norra Bornholm med lokalguide • Rundtur på södra Bornholm med lokalguide • Reseledarservice
​​​​​​​
Våra hotell
​Bornholm Griffen Hotel & Wellness ****
Nordre Kystvej 34, DK-3700 Rønne
Tel: 45 56 90 42 44
​​​​​​​ www.hotelgriffen.dk

Pass:
Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.
Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet.

Valuta:
Danska kronor

Resevillkor:
Läs mer här.