021 - 18 18 12 | info@bjorksresor.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Kokillgatan 9, Västerås  |  Kontakta oss

Hurtigruten

En fridfull båtresa längst norska kustenLäs mer

Hurtigruten seglar varje dag i lugnt tempo längs den norska kusten, och stannar i avlägsna små hamnar där många stora skepp inte kan komma in.

Tack vare rik kunskap och erfarenhet samt flexibla flotta kan hon segla närmare land, innanför holmar, skär och öar och genom smala sund.
Fartyget stannar även i alla stora städer. Den här resan sägs vara det bästa sättet att upptäcka Norge. Mats Nilsson är vår erfarne reseledare på Hurtigrutenresan från Bergen upp till Kirkenes, följ med oss den 21 augusti 2020, då får du  en häpnandsväckande och vacker kustresa.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Fredag 21 augusti Arlanda - Bergen

Avresa från l Arlanda. Mats Nilsson vår reseledare är med på bussen och hjälper till med incheckning på Arlanda. Kl. 12.40 lyfter vi och landar knappt två timmar senare i Bergen. Utanför flygplatsen väntar transfer för vidare färd mot båtterminalen.
Bergen beskrivs av många som Norges vackraste stad. Och på plats är det lätt att förstå varför. Vi checkar in på ms Finnmarken och installerar oss i våra hytter. Första middagen ombord serveras kl. 18.00. Från denna dag och fram till frukost i Kirkenes serveras vi varje dag frukost, lunch och middag ombord.

Lördag 22 augusti Ålesund

Tidigt på morgonen seglar fartyget storslaget in i idylliska Nordfjorden på väg mot den pittoreska kuststaden Ålesund. Trots sin litenhet (Ålesund har bara 42 000 invånare) så är man världsbäst på åtminstone en sak. 94% av all klippfisk i världen kommer från Ålesund.
Denna dag åker vi in i Geirangerfjorden, upptagen på UNESCO:s världsarvslista där du också kan välja att göra en utflykt på Trollstigen.

Söndag 23 augusti Trondheim

Trondheim kallades ursprungligen Nidaros som betyder Nidälvens mynning. Staden är idag Norges tredje folkrikaste stad och här finns den fantastiska domkyrkan Nidarosdomen, Norges hjärta, att beskåda. Kyrkan har anor sedan Olav den heligas tid på 1000-talet och katedralen byggdes till kyrka för Olav den heliges grav redan 1070.
I Trondheim stannar vi till i 3,5 timmar och tid för en gemensam promenad för de som önskar med passande besök för dagen.
Vid lunchtid lämnar vi hamnen och passerar många öar och skär samt Kjeungskjaer fyr innan vi åter lägger till, nu vid lilla Rörviks kaj.

Måndag 24 augusti Polcirkeln och Lofoten

Innan vi kommer till Örnes passerar vi polcirkeln, detta är ytterligare en av resans höjdpunkter. Polcirkeln är sydgränsen till de arktiska breddgraderna.
Vi stannar till i Bodö hamn under förmiddagen och tar en promenad upp till staden. Bodö har spår av bosättningar sedan 10 000 år tillbaka. Här finns bland annat hällristningar daterade till 6000 f.kr och en av de mest kända är hällristningen av en älg som symboliserar ett rikt djurliv på den tiden.
På kvällen når vi Svolvaer, Lofotens huvudort. Majestätiska granitklippor och vita sandstränder omger de små fiskelägren på ögruppen. Här erbjuder vi en gemensam promenad till ortens moderna och öppna torg som är beläget mitt i byn.

Tisdag 25 augusti Tromsö

Det är sen kväll den femte dagen som vi passerar den magnifika och omtalade Trollfjorden och fortsätter genom det trånga Raftsundet. Här finns goda chanser att kunna se havsörn under resans gång.
Under dagen fortsätter vi vidare till Tromsö där vi gör ett längre stopp. Ishavskatedralen med sin karakteristiska och häpnadsväckande arkitektur är ett beundransvärt byggnadsverk och stark symbol i staden väl värt ett besök under resans stopp. Tillsammans tar vi en gemensam promenad dit och passar på att se fler saker på vägen dit och tillbaka.

Onsdag 26 augusti Honningsvåg och Nordkap

Nordkap är den nordligaste punkten på Europas fastland. MS Midnatsol anlägger vid Honningsvågs hamn och härifrån går det att boka en dagsutflykt till Nordkap. Utflykten går till Nordkapsplatån som höjer sig 307 meter över det turbulenta Norra ishavet, där det ikoniska globmonumentet står, som blivit en symbol för Nordkap. Denna utflykt är utöver vårt program men som vi varmt rekommenderar på resan.

Torsdag 27 augusti Kirkenes-Gävle

Ju mer vi närmar oss Hurtigrutens sluthamn i Kirkenes blir naturen alltmer dramatisk. Vi befinner oss här bara några kilometer ifrån den ryska gränsen och samebyarna i norra Skandinavien.
Transfer tar oss vidare från staden till flygplatsen för vidare flyg mot Arlanda, med stopp i Oslo och lunch för den som önskar.
Vi landar 16.45 på Arlanda då buss väntar på oss för hemfärd. Så innan dagen är slut har vi hunnit vakna i Barents hav, gått i land i norska finnmarken, landat i Oslo och klivit innanför dörren i vårt eget hem, nånstans i mitten av Sverige efter en fantastisk naturupplevelse med god mat och vackra minnen efter en magisk sjöresa längsmed Norges kust: från Bergen i söder till Kirkenes i norr.
Boka din resa till

Hurtigruten

Datum
​​​​​​21 augusti
Reslängd
7 dagar
Transport
Flyg & Båt
Pris fr.
19 795 sek