021 - 18 18 12 | info@bjorksresor.se
Resekalender  |  Mina resor  |  Kokillgatan 9, Västerås  |  Kontakta oss

Österlen

Bland äppelträd, hav och vingårdar i södra SverigeLäs mer

För omkring 130 år sedan planterades ett litet äppelträd i Kivik av Henric Åkesson.

Trädet kom att växa sig stort och fint och blev början på en mycket lång historia av äppelmusteri. På samma plats idag, intill Stenshuvud Nationalpark, står nu Sveriges största bryggeri med sin stora äppelodling och historiska visningsträdgård.
På Kivik Musteri visas vi hur de gör must och cider från förr till nu i sin vackra miljö.
Historiskt sett har Österlen alltid lockat besökare med ett vackert öppet landskap, charmiga byar och goda mat. I österlenr tar man det lugnt och bara njuter av livets goda, så här är det slow living och slow cooking som gäller och ofta med närodlat och lokalproducerat. I österlen finns en stolthet och en lång historia som kanske är en av de anledningar till att destinationen blivit en av Sveriges mest älskade resmål.
I närheten av musteriet ligger den Engelska trädgården i Svabeholm, på vackra engelska bänkar kan man drömma sig bort fån vardagen en stund bland färgstämda perennrabatter, rosenträdgård, ängar, växthus, lusthus, köksträdgård, små trädgårdsrum, dammar och skugghus. Här är det gröna Österlen ännu grönare och doften från blomstren ihop med fågelkvitter, humlors surr och vackra fjärilar gör platsen än mer harmonisk.
Smaker av bubblor får vi även ta del av på Kronovalls vinslott och med en visning och vinprovning på Nordic Sea Winery i Simrishamn, som är en av norra Europas modernaste vinanläggningar, får vi under våra dagar smaka på fler olika drycker som framställts genom jäsning och lagring i Österlen.
Din resa i detalj

Dagsschema | Program

Vissa förändringar i programmet kan komma att ske.

Måndag 22 juni | Simrishamn

Gävle - Simrishamn 78 mil. Vi startar vår resa kl. 06.00 från Falun, 07.30 från Sandviken, 08.00 Gävle för en lång dag med buss söderut. Vi gör stopp efter vägen med utflykter och lunch, som kommer att göra att resan, trots sina nästan 100 mil kommer att kännas mycket kortare. Vår resa går via Sala, Västerås, Örebro och vidare söderut. Kaffestopp gör vi under förmiddagen och i närheten av Sveriges näst största insjö Vättern gör vi en timmes lunchstop. Beroende på väder gör vi något mer bensträckarstopp och fikastopp efter vägen innan vi når Österlen. Vi checkar in på Hotel Svea i Simrishamn. Hotellet är Österlens största hotell och har anor från 1840-talet. Utanför hotellet finns den lummiga trädgården att njuta av och framför hotellet ligger havet och den lilla hamnen. På kvällen serveras vi vår första middag på hotellet.

Tisdag 23 juni | Smaksatta bubblor i Österlen

Frukost serveras på hotellet. Efter frukost beger vi oss till Nordic Sea Winery Showroom, där vi får en visning av vineriet. Vi får lära oss hur vinproduktion fungerar, från att druvorna skördas till dess att de buteljeras. Efter visningen får vi en vinprovning och bjuds på lunch. Från en trevlig förmiddag med vin och lunch tar vi oss vidare med buss till Kronovalls vinslott i Tomelilla, här är det åter dags att ta del av druvornas ädla form, denna gång av mousserad karaktär. Vi tar oss runt i slottet på en mousserande tur med slottshistorik och får avsmaka två glas bubbel innan vi 
återvänder till hotellet. Från den lilla druvan till det syrliga äpplet tar vi oss även vidare mot Kivik denna andra dag i vackra Österlen. På äpplets Hus i Kivik står kunskapshuset med äpplet i centrum. I visningsfabriken ser man hur must och cider tillverkas i Frukthuset och i Åkessons historiska lager berättas om Kiviks musteri på olika sätt. Vi får en guidad visning och berättelse om hur idén föddes en gång och hur de äppeldoftande trädgårdarna år efter år producerar smakfull cider och must från 1800 talets andra hälft fram tills idag. Middag på hotellet.

Onsdag 24 juni | Ystad

Denna dag gör vi en heldagsutflykt till Ystad. Frukost hinner vi avnjuta i god tid på hotellet innan avfärd. Framme i Ystad börjar vi med en historisk vandring. Ystad har mycket att berätta och visa oss. Här finns både Kåsebergas Ale stenar och Dag Hammarskjölds Backåkra samt stortorget, småbåtshamnen, kyrkorna, arkitekturen och de gamla gränderna att upptäcka. Efter vår utflykt till fots och med buss tar vi oss tillbaka till hotellet på eftermiddagen. Vi har fortfarande tid kvar att bara njuta av de vackra omgivningarna i och runt hotellet innan och efter middagen i hotellrestaurangen.

Torsdag 25 juni | Kiviks äpplen

Kivik- Linköping 42 mil Idag checkar vi ut från hotell Svea efter frukosten och beger oss iväg till Kivik. Denna gång besöker vi där den Engelska trädgården på Svabeholm. Den 3000 kvm stora trädgården är full av inspiration 
från engelska Arts- and Crafts-trädgårdar med dubbla perennrabatter, rosenträdgård, woodland, ängar, växthus, lusthus, allmogeträdgård, köksträdgård, damm och skugghus. Efter att ha insupit fågelkvitter, vattenporl, blomdofter, fjärilar och humlor i trädgårdens alla rum lämnar vi Österlen för vidare färd mot Linköping. Vi gör ett litet gottestopp i Gränna innan lunch. På eftermiddagen når vi vårt Scandic Frimurarehotellet, där vi checkar in för natten och äter en trevlig två-rätters middag på kvällen.

Fredag 26 juni | Taxinge slott

Linköping- Gävle 36 mil Efter frukosten vi stannar kvar i Linköping en stund för fri tid och möjlighet att själv upptäcka mer i staden och hinna äta lunch. Därefter åker vi vidare norrut och gör ett eftermiddagsstopp vid Taxinge slott i Nykvarn, som sägs ha Europas största kak-bord samt även är känt från TV-programmet ”Hela Sverige bakar”.  Runt slottet ligger den fantastiskt fina slottsträdgården med blommande miljö som är trevlig att ta en kopp kaffe med dopp i eller promenad runt. Efter att vi provat något av allt gott som finns på kak-bordet fortsätter  hemåt, ankomst till Gävle tidig kväll.
Boka din resa till

Österlen

Datum
22 juni
Reslängd
5 dagar
Transport
Buss
Pris fr.
5 990 sek